Blog

Čo máme nové?

Katarína Pažítková

Na charite pracujem už päť rokov. Aktuálne je mojou hlavnou náplňou rozvoj sociálnych služieb. Hľadám možnosti financovania, píšem projekty, pracujem na štandardoch kvality. Nie je to vždy jednoduché, ale držím sa kréda: „Kde je vôľa, tam je cesta“. Považujem za výnimočné mať možnosť byť blízko ľudí, ktorí sa snažia meniť svoje životy a ľudí, ktorí ich pri tejto ceste sprevádzajú a podávajú pomocnú ruku. Mám tak príležitosť prispievať svojou kvapkou a byť súčasťou života Trnavskej arcidiecéznej charity, čo je pre mňa veľmi obohacujúce.

Človek s problémami by mal prísť do charity skôr, ako padne na úplné dno

dátum: 18. apríla 2018 | kategória: Blog

Charita tu nie je pre ľudí len preto, aby im umožnila najesť sa, osprchovať sa a obliecť si čisté veci, aj keď aj toto je jedna z dôležitých úloh. Prioritne však naša snaha smeruje k inému cieľu: Prísť s klientmi na to, kde urobili chyby, aby sa im v budúcnosti mohli vyvarovať.

Toto hľadanie a nachádzanie koreňa problému voláme špecializované sociálne poradenstvo. S človekom v  kríze absolvujú naši sociálni pracovníci viaceré dôležité stretnutia. Zisťujú, čo sa v jeho živote stalo, prečo mu hrozí vysťahovanie alebo prečo už žije na ulici. Aké veľké sú jeho dlhy? Je závislý? A ochotný svoju závislosť liečiť?

Čím skôr vyložíme na stôl tieto problémy, tým väčšia je šanca, že im pomôžeme ešte pred radikálnym zlomom. Ak sa k nám príde poradiť človek, ktorému strata strechy nad hlavou ešte len hrozí, vieme mu pomôcť viac, ako človeku, ktorý o ňu už prišiel.

Nevieme urobiť zázraky, poznáme však kroky, ktoré pomôžu klientom vykľučkovať z ich problémov

Nevieme urobiť zázraky, poznáme však kroky, ktoré pomôžu klientom vykľučkovať z ich problémov

Ľudia v takejto situácii môžu totiž okrem domova stratiť aj deti. Naši sociálni pracovníci sa v rámci poradenstva pokúsia zachrániť situáciu. Nevieme síce robiť zázraky, dlhy za rodinu nevyplatíme, no vieme sa nakontaktovať na exekútora, zhodnotiť príjem klientov, pomôcť im pri nastavení splátkového kalendára, prípadne využiť možnosť osobného bankrotu človeka.

Cieľom týchto krokov je v konečnom dôsledku to, aby sa ľudia v núdzi do budúcnosti vyvarovali zlým krokom, ktoré ich priviedli do tejto situácie.

Rozhoduje čas
Ak má závislý človek záujem riešiť svoj problém, hľadajú naši sociálni pracovníci miesta v zariadeniach pre liečbu závislostí. Ľuďom zároveň pomáhame nájsť si prácu, motivovať ich v tom, aby vyrovnali svoje dlhy, bez ktorých sa im bude dýchať lepšie.

Špecializované poradenstvo je však častejšie záchranou ako prevenciou. Našou snahou je, aby človek v kríze prišiel čím skôr a nečakal, kým padne na úplné dno.

Preto chceme vyzvať aj vás, priatelia, ak máte vo svojom okolí ľudí, ktorí sa zamotávajú do dlhov, exekúcií a nedokážu ich sami vyriešiť, nasmerujte ich do našich charitných centier. Nevieme síce sľúbiť zázraky, no využijeme všetky možnosti na to, aby sme s klientmi predišli tomu najhoršiemu.

Kde a kedy môžu ľudia využiť špecializované sociálne poradenstvo

Centrum pomoci človeku pri Helenke, Hlavná 43, Trnava
V utorok a štvrtok od 8. do 12. hodiny a od 13. do 16. hodiny.

Centrum pomoci človeku Piešťany, Andreja Hlinku 41, 921 01 Piešťany
V utorok od 8. do 12. hodiny a od 13. do 16. hodiny.

Terénne sociálne služby špecializovaného poradenstva poskytujeme v Trnave v pondelok, utorok, a štvrtok od 17. do 20. hodiny. V Piešťanoch v stredu od 8. do 12. hodiny a od 13. do 16. hodiny.

Alebo podľa individuálnych potrieb.

Kontakty

Trnava: 0948 091 011
sona.pobiecka@charitatt.sk, maria.altoffova@charitatt.sk

Piešťany: 0948 367 081
katarina.pazitkova@charitatt.sk